Voleybol bir takım sporudur ama diğer takım sporlarında olduğu gibi bir sporcunun belirli bir alandaki eksiklerini gidermek veya belirli bir alanda uzmanlaşmasını sağlamak için özel antrenmanlar ya da bireysel antrenmanlar yapılır. Performans sporcusu olmaya aday olan küçük yaştaki sporculardan profesyonel sporculara kadar her yaş grubundaki sporcular bireysel çalışma yapabilirler.
Pandemi döneminde grup etkinliklerinden uzaklaşarak kişilerle teması en aza indirmek hayatımızın öncelikleri arasına girince küçük yaş gruplarında hobi olarak spor yapan çocuklar bile özel antrenmanlara yöneldiler. Pandemiden çıkıldığında ise artık bu bir alışkanlık haline gelmişti bile. Halen hobi sporcuları bile bireysel antrenman yapmaya devam ederken biz bu yazıda daha çok performans sporcuları ve performans sporcusu adayları için bilgiler vermeye çalışacağız.
6-10 yaşları arasında
Geleceğin profesyonel voleybolcularının bu yaşlarda “voleybol teknikleri” üzerinde uzmanlaşmış olmaları gerekmiyor. Yani çok iyi voleybol oynamaları ya da belirli bir vuruş tekniğini çok iyi öğrenmiş olmaları gerekli değil. Buna karşılık temel hareket becerileri, koordinasyon ve kuvvet becerileri geliştirilmeli. Bunun için herhangi bir spor branşı ya da daha iyisi birden çok farklı spor branşı ile ilgilenmesi sporcu adayının çok yönlü gelişimini destekliyor. Bu nedenle bu yaş aralığında bireysel antrenmanlara yönelmek gereksiz.
11-14 yaşları arasında
Meslek olarak “voleybolcu” olmayı hayal eden sporcular ve velileri için özel gelişim dönemi başlayabilir. Sporcu adayı bu yaşlarda sadece temel teknikler ile ilgili olarak değil, aynı zamanda hız, ve koordinasyon becerileri konusunda da çalışmaya başlayabilir. Elbette buna sağlık kontrollerini ve düzenli beslenme desteğini de eklemek gerekiyor.
15-19 yaşları arasında
En üst liglerde voleybol oynamaya aday sporcular artık bu yaşlarda Milli Takımlarda yer almaya başlar. Kendi yaş grubunda ilk 12 içinde olmasa bile ilk 20-24 kişilik kadrolarda yer alan sporcular geleceğin sporcu adaylarıdır. Ancak Milli Takımlar düzeyinde 2 yıllık aralar ile kadrolar oluşturulduğundan kızlarda çift yıl doğumlular, erkeklerde ise tek yıl doğumlular avantajlıdır. Örneğin kızlarda 2008 doğumlu sporculardan bir Milli Takım aday kadrosu oluşturulurken 2009 doğumlu bir kız sporcu kendinden 1 yaş büyüklerin arasında kadroya girmeye çalışır. Bu nedenle özellikle bir üst yaş grubunun Milli Takımı kadrosuna giremeyen sporcuların çok çalışmaya, bireysel çalışmalara ağırlık vermesi çok önemlidir. Bu sporcular maalesef ancak 17-18 yaşlarından itibaren bir üst yaş grubunu yakalar ve Milli Takımlarda şans bulmaya başlar. Özetle bu yaşlar bireysel desteğin en çok ihtiyaç duyulduğu yaşlardır.
Eczacıbaşı Geleceğe Smaç kampüslerinde özel antrenman yapmak için ne yapmalıyım?
Geleceğe Smaç kampüslerinin çoğunda her yaştan sporcu için bireysel antrenman yapma seçeneği vardır. Kendiniz veya çocuğunuz için Geleceğe Smaç bağlantısına tıklayarak başvurunuzu yapmanız yeterlidir.