Türkiye’nin ilk spor lisesinin 2004-2005 öğretim yılında İstanbul’da açılmasının ardından tüm illerde çeşitli branşlarda özelleşen spor liseleri açılmaya başlandı.
2009 yılında Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri Anadolu Lisesi statüsüne geçirildi ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlandı. Bu okullarda yatılı, gündüzlü ve karma eğitim verilirken yabancı dil dersleri ile sanat ve spor derslerine ağırlık verilmesi karara bağlandı.
Millî Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında Nisan 2016 tarihinde imzalanan iş birliği protokolü kapsamında olimpik spor branşlarında branşlaşmaya gidilerek uluslararası spor camiasında Türkiye’yi temsil edecek sporcuların yetiştirilmesi amacıyla spor liselerinin bazı spor branşlarında uzmanlaştırılması için “Tematik Spor Liseleri” yapılandırıldı. Bugün sayıları 10’un üzerinde olan tematik spor liseleri arasında;
- Ankara TVF Spor Lisesi: voleybol
- TFF Meral-Celal Aras Spor Lisesi: futbol
- Alanya Mevlüt Çavuşoğlu Spor Lisesi: yüzme, bisiklet
- Erzincan Spor Lisesi: atletizm
- Eskişehir Tepebaşı Eğitimciler Spor Lisesi: basketbol
- Sakarya Serdivan Spor Lisesi: su sporları
- Sivas Ahmet Ayık Spor Lisesi: güreş, boks
gibi okullar bulunuyor.
Ayrıca Millî Eğitim Bakanlığına 8 adet Spor Programları uygulayan Anadolu İmam Hatip Lisesi de bulunuyor.
Orta okul eğitimini tamamlayan öğrencilerin doğrudan ilgili okula başvurması ve yetenek sınavlarında başarılı olması, spor liselerine girmek için yeterli. Spor liselerine kabul aşamasında orta öğretim başarı puanları veya sınav sonuçları dikkate alınmıyor.
Spor liselerinden mezun olan öğrenciler üniversitelerin Beden Eğitimi ve Yüksek Okulu bölümlerine doğrudan geçiş avantajına sahip değil; bu bölümlere girmek isteyen herhangi bir öğrenci gibi önce üniversite giriş sınavına ardından yetenek sınavlarına girmek zorundalar. Ancak 2021 yılında spor lisesi mezunlarına, 1. kademe antrenörlük (yardımcı antrenör) belgesi verilmesi kararı alındı, böylece spor lisesi mezunları, liseden mezun olduklarında yardımcı antrenör belgesine sahip oluyorlar.
2022 yılında Türkiye genelinde 72 ilde 92 spor lisesinde 23 binin üzerinde öğrenci eğitim alıyor.
Nisan 2022’de Millî Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan “Spor Liseleri Ortak Yönetim Modeli Protokolü” çerçevesinde spor liselerinin sayısı artmaya devam edecek gibi görünüyor.
Türkiye’de az sayıda “özel spor lisesi” de mevcut ancak bu okullardaki öğrenci sayıları çok düşük.
Spor liselerinin en büyük dezavantajı ise, diğer tüm meslek liselerinde olduğu gibi öğrencinin seçtiği branş dışında herhangi bir branşta üniversite eğitimi almak istemesi halinde, üniversite giriş sınavında çok zorlanması. 4 yıllık lise eğitimi boyunca ağırlıklı olarak branş dersleri alan öğrenciler, üniversite giriş sınavlarında yüksek puan almaları için gereken genel Türkçe, Matematik, Fen ve Sosyal derslerindeki eksiklerini tamamlamakta büyük güçlük yaşıyorlar.
Henüz geçmişi çok fazla olmayan spor liseleri ile ilgili yönetmeliklerin düzenlenmesi ve tematik spor liselerinin sayılarının artması ile spor liselerine olan ilginin de artması beklenir.