Bir sporcunun Milli Takımlarda yer alabilmesi için yetenekli olması yetmez, sporcunun çocuk yaşlarından itibaren çok yüksek bir antrenman ve kamp temposu ile sürekli ve düzenli olarak çalışması gerekir. Peki Milli sporcu olma yolunda ilerleyen, dolayısı ile profesyonel sporcu olmayı hedefleyen çocukların eğitim hayatları nasıldır, bu sporcular akademik olarak da iyi bir eğitim alabilirler mi?
Bu sorunun yanıtı özellikle aileler için önemli olup, çocuğunun hem bir spor branşında hem de eğitim hayatında başarılı -hatta çok başarılı- olmasını isteyen ailelerin kabusu haline gelir. Aileler, antrenman sayıları artıp, fiziksel yorgunluğun rutin haline gelmeye başladığı dönemde bir karar vermek zorunda kalır: sporcu yoğun tempoya devam edecek mi, yoksa sporu tamamen bırakacak mı?
Yaygın anlayışın ve yorumların tam tersine, profesyonel sporcu olma yolunda ilerleyen bir öğrenci derslerinde de çok başarılı olabilir.
Ama bunun için gerekli koşulları oluşturmak, sporcu adayına gereken desteği vermek gerekiyor.
SIK YAPILAN YANLIŞLAR
- Sporcu adayının spor yaptıran kulüp tarafından bir özel okulda burslu olarak eğitim almasını yeterli görmek
Bu durum, sporcu için özel bir okulda çok iyi olanaklarla ücretsiz ama iyi eğitim alma fırsatı gibi görünse de uygulama her zaman başarılı olmuyor. Sporcudan derece bekleyen okul, sporcunun ders saatlerinde antrenman yapmasına izin veriyor, hatta ders ve sınıf geçmesini kolaylaştırıyor. Rahatlığa alışan öğrenci ders takip etmekte zorlanıyor ve lise yıllarında artık tamamen ders çalışma disiplininden uzaklaşmış oluyor, üniversitede herhangi bir bölüme giriş şansını büyük ölçüde kaybediyor.
- Sporcuya baskı yaparak eğer derslerinde başarısız olursa sporu bırakmaya zorlamak
Yüksek hedefleri olan bir sporcu adayı için spor başlı başına bir rekabet ve stres kaynağıdır. Sporcu adayı, bu sporu, arkadaşlarını, antrenörünü ve spor ortamını çok sevdiği için zaten yeterince fedakarlık yapıyor ve kendini zorluyordur. Sporcu ailesinin sporcunun üzerine bir yük ve stres daha yüklemesi sporcunun işini kolaylaştırmaz, tam tersine zorlaştırır.
SPORCU AİLESİ NELER YAPMALI
- Sporcunun günlük rutinindeki zaman kayıplarını azaltmalı,
Örneğin trafikte, yolda geçirilen süreleri azaltın; sporcunun okul-antrenman-ev üçgeninde yolda geçirdiği süreyi azaltın; bunu yapamıyorsanız bu süreyi en verimli biçimde (etkin bir dinlenme, beslenme, ders çalışma gibi) kullanmasını sağlayın.
- Sporcunun beslenmesine maksimum özen göstermeli,
Diyetisyen desteği alın (çocuğunuzun sağlık kontrollerini yaptırarak gerekirse çocuğunuza özel diyet önerileri alın), yemek saatlerini düzenleyin.
- Sporcunun yeterince ve iyi uyumasına dikkat etmeli, ders çalışmak için bile olsa az uyumasına izin vermemeli,
Düzensiz uyku yetersiz dinlenme demektir, bu da sakatlık riskini artırır.
- Bütçeniz yeterli ise özel ders aldırmalı ya da birlikte ders çalışmalı,
Özellikle antrenmanlar, maçlar, turnuvalar, Milli Takım kampları nedeniyle kaçırılan derslerin telafisi için özel eğitim desteği sağlayın.
- Tüm derslerde değil ama büyük olasılıkla seçeceği meslekte kesinlikle gerekli olan derslerde yüksek notlar almasını hedeflemeli,
Sporcu profesyonel sporcu ya da antrenör olacaksa bile mutlaka çok iyi derecede İngilizce bilmeli, sporu anlamak, yorumlamak ve analiz etmek için matematikte başarılı olmalı, kendini iyi ifade edebilmek ve gelecekte bir takımı yönetebilmek için Türkçe dersinde başarılı olmalı ve okuma alışkanlığı kazanmalı. Türkçe, İngilizce ve matematik derslerinde başarılı olan bir öğrenci sporu meslek olarak seçmekten vazgeçerse bile üniversitede faklı bir konuda eğitim alma şansını sürdürür.
Tüm bunlardan daha önemlisi, çocuğunuza güvenin, onu destekleyin ve her zaman yanında olduğunuzu hissettirin.