İstanbul’da 200 civarında spor kulübünün düzenlediği voleybol okullarına ek olarak okullarda öğretmenlerin düzenlediği voleybol kursları, kayıtlı – kayıt dışı yüzlerce voleybol kursu var. Ayrıca belediyelerin düzenlediği voleybol kurslarını da unutmamak lazım.
13-14 yaşına kadar öğrenci kabul eden voleybol okullarından hangisini seçmeliyiz, seçeceğimiz okullarda ne aramalıyız?
Voleybol Okulu Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Konu
- Spor yapmak için sağlıklı ve güvenli bir ortam olmalı.
Spor salonunun temiz, salon ısısının yeterli, özellikle soyunma odaları ve tuvaletlerinin çok temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Salon içinde kırık, bozuk aletler olmamalı, kenarda yığılı biçimde malzemeler olmamalı, sivri uçlu, keskin ve tehlike oluşturan parçalar bulunmamalıdır. - Antrenörler Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) tarafından onaylı antrenör belgelerine sahip olmalı.
TVF antrenör kademeleri 1-5 arasıdır. 1 en alt, 5 en üst kademedir. Antrenörlerin, antrenör belgesine sahip olmanın dışında “Çocuk ve Genç Çalıştırabilir” belgesine sahip olması gerekir. - Voleybol okulu ya da voleybol kursu Türkiye Voleybol Federasyonu, Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü ya da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “ONAYLI” olmalı.
Maalesef İstanbul’da kayıt dışı eğitim veren çok sayıda voleybol okulu ya da voleybol kursu var. Bu kurslardan kaçının ve ısrarla denetim ve onay yazıları isteyin. - Verilen eğitim için ödediğiniz bedelin karşılığında mutlaka resmi satış fişi veya fatura veriyor olmalı.
Kayıt dışı organizasyonlar genellikle sizden aldığı bedel karşılığında satış fişi ya da fatura vermez. Bazıları ise dernek ya da spor kulübü oldukları için bağış makbuzu düzenler ve verir. Bağış makbuzu yasal değildir, geçerli değildir. 2022 yılında düzenlenen Spor Yasası ile tüm spor kulüpleri dernek statüsünden çıkarılıp fatura verebilir hale getirilmiştir. - Resmi maçlara katılabilmek için sporculara lisans çıkartılıyor ama bir yandan da eğitim bedeli tahsil ediliyorsa, kulüpten ayrılmak istediğinizde mutlaka bedelsiz olarak ilişiksiz belgesi veriyor olmalı.
Spor kulübünden ayrılarak bir başka kulübe geçmek istediğinizde sporcunun ilişiksiz belgesini (ya da bonservisini) ücretsiz olarak alabileceğinizden emin olun. Bunun için, sporcunun eğitim almaya devam ettiği dönemlere ilişkin faturalarınızı saklayın. Eğer kulüp ilişiksiz belgesini vermek için yüksek miktarlarda bedel isterse, haklarınızı araştırın.
TVF’nin voleybol okulları için belirlediği standartları detaylı olarak incelemek için tıklayın.
Çocuğunuzun bu yazıda belirtilen tüm koşulları sağlayan bir voleybol okulunda eğitim almasını istiyorsanız “Kampüslerimiz” sayfasından size en yakın kampüsümüze başvurabilirsiniz.