1980’li yıllarda lisanslı her 4 erkek voleybolcuya karşılık yaklaşık 1 kadın voleybolcu vardı. 2000’li yıllara gelindiğinde bu oran tersine döndü: artık lisanslı her 4 kadın voleybolcuya karşılık 1 erkek voleybolcu bulunuyordu. Bir başka deyişle 20 sene içinde kadın voleyboluna ilgi o kadar çok arttı ki, lisanslı kadın ve kızlarımızın sayısı en az 8 kat arttı.
Alt yapıya baktığımızda, aradan 20 yıl daha geçtiğinde bu oran 1’e 10’a ulaştı. Bugün lisanslı kız sporcuların sayısı lisanslı erkek sporcuların sayısının 10 katına ulaştı.
Son yıllarda Erkek Milli Takımlarımız da başarı çıtasını yükseltmeye devam ederken bu başarı, alt yapılarda artan ilgiye ve artan erkek sporcu sayısına dönüşmedi.
Acaba bu yetersiz büyümenin ya da gelişmenin ardında erkek voleybol kurslarının ya da okullarının eksikliği olabilir mi?
Özellikle son 20 yılda İstanbul, İzmir, Ankara ve ardından diğer illere sıçrayan kız voleybol okulları patlaması, bu okullardan yetişen kız çocuklarının alt yapı liglerinde kendi spor kulüplerinde oynamaya başlaması ve en güzeli de, bu spor kulüplerinin kendi voleybol okulu gelirleri ile ayakta kalarak küçük-orta büyüklükte ticari işletmeler haline gelmesi aslında kız voleybolunun arkasındaki en büyük gizli güç haline geldi.
Benzer bir eğilim erkeklerde yaşanmadı. Tam tersine bugün Türkiye’de erkekler için voleybol okulları sayısı neredeyse sıfıra yakın.
Fabrika Voleybol organizasyonunda ve bazı yerel kulüplerin kız voleybol okullarına “erkek öğrenci” kabul ediliyor ama sadece erkeklerin kabul edildiği antrenman grupları ya da takım grupları düzenleyen kulüp neredeyse yok.
Elbette istisnalar var:
- Kurulduğu 2004 yılından bu yana ES Voleybol erkek voleybol okulları var. 6-18 yaş aralığında erkekler için voleybol okulları düzenleyen ES Voleybol, 2021-2022 sezonundan bu yana erkek gelişim takımları da düzenliyor. 2021-2022 sezonunda ücretli sporculardan oluşan Küçük Erkek takımı ile Türkiye Şampiyonası’na katılma fırsatı bulan erkek gelişim takımları güzel bir örnek oluşturuyor.
- 2021-2022 sezonundan bu yana ES Voleybol adı altında farklı kampüslerde de erkek alt yapı çalışmaları başladı. Bunlar arasında İstanbul Ataşehir, İstanbul Bahçeşehir, İstanbul Dragos ve Mersin kampüsleri var.
- İstanbul’da 13 Küçük Erkek Takımından 3 tanesi; yine 13 Midi Erkek Takımından 3 tanesi ES Voleybol şemsiyesi altında çalışıyor ve erkek voleybol okulları düzenliyor.
ES Voleybol örneğinden yola çıkan diğer spor kulüpleri de erkek voleybol grupları açarak çalışmaya başlasalar aslında erkek voleyboluna ilginin ne kadar arttığını ve çalışma gruplarının kısa sürede dolacağını görecekler.
ES Voleybol erkek voleybol okullarına başvurmak için Erkek Takımları ve Voleybol Okulları bağlantısını tıklatabilirsiniz.